ODŻYWIANIE

Mikstura na przeziębienie, czyli cytryna, miód i imbir

mikstura na przeziębienie

Od kilku dni walczę z chorobą. Pomaga mi w tym, poznana jakiś czas temu, mikstura na przeziębienie, dlatego postanowiłam dziś podzielić się z wami przepisem!

Kiedyś w radiu usłyszeliśmy przepis na „napój” wspomagający odporność. Ułożyliśmy proporcje według własnych potrzeb i zaczęliśmy stosować go przy przeziębieniach. Jest bardzo prosty w wykonaniu, świetnie smakuje i w dodatku to samo zdrowie, nic więcej! W środku cytryna ze sporą dawką witaminy C, miód, który wzmacnia odporność, więc fantastycznie pomaga na przeziębienie i bóle gardła,  a także rozgrzewający imbir i cynamon.

Mikstura na przeziębienie – przepis:

Składniki

  • 2 cytryny
  • 300-400 ml prawdziwego miodu
  • kilka plasterków imbiru
  • dwie szczypty cynamonu (lub więcej jeśli lubimy jego smak)

Przygotowanie

1. Cytryny sparzamy, kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w słoiku.

2. Zalewamy je miodem, a następnie dodajemy kilka plasterków imbiru i cynamon.

3. Miksturę trzymamy przez jeden dzień w lodówce, a później korzystamy!

Plasterki cytryny razem z miodem można zalać ciepłą wodą (nie wrzącą, bo zniszczymy właściwości miodu) i wypić. Jednak ja najczęściej dodaję miksturę do czarnej herbaty i dolewam jeszcze prawdziwego soku z malin. Taka herbata rozgrzewa i świetnie smakuje. Napój można zrobić w dowolnych proporcjach i ilościach, ale jednak najlepiej jest przygotowywać mniejsze ilości co kilka dni.

Na zdrowie!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

Może Ci się również spodobać