ODŻYWIANIE

Przepis na orzechowe batony z karobem i kokosem

przepis na orzechowe batony

Pomieszałam parę pomysłów na batony z Internetu, pododawałam własne składniki, coś zmiksowałam, coś dorzuciłam i są! Najlepsze batony, jakie jadłam! 

Żeby nie iść na łatwiznę i nie kupować jedynie gotowych batonów postanowiłam zrobić swoje. Wyszło ich naprawdę dużo i spokojnie przez dwa tygodnie mogłam brać je ze sobą do pracy. Ciężko mi podsumować koszt całej blaszki, gdyż większość produktów miałam w domu. Batony robi się naprawdę szybko i łatwo, a mając kilka składników  w kuchni można spontanicznie wrzucić je do miksera, schłodzić i mieć zdrową przekąskę na nagły głód. Wystarczy dokupić szary papier do pakowania, jutowy sznurek za kilka złotych i już mamy gotowe eleganckie batony!

Składniki 

  • 2 szklanki daktyli
  • 1,5 szklanki orzechów (nerkowce, ziemne, laskowe, włoskie)
  • 0,5 szklanki nasion (słonecznik, pestki dyni)
  • 4 suszone śliwki
  • wiórki kokosowe (według uznania)
  • łyżka karobu lub kakao
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Daktyle moczymy w ciepłej wodzie
  • Miksujemy orzechy, nasiona, wiórki, karob i wrzucamy do miski
  • Miksujemy daktyle (po odsączeniu z wody) i śliwki, a następnie dorzucamy do reszty składników w misce
  • Wszystko mieszamy by powstała gęsta, kleista masa. Jeśli jest zbyt sypka można dodać do niej miodu.
  • Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem. Ja użyłam keksówki, ale może to być też kwadratowa lub prostokątna forma do ciasta.
  • Masę przygniatamy łyżką i wkładamy do zamrażarki na ok. 40 minut lub do lodówki na ok. 2 godziny. Możemy posypać ją wiórkami kokosowymi lub kakaem.
  • Po wyciągnięciu foremki, kroimy masę i umieszczamy w pudełeczkach lub pakujemy w papierki (albo zjadamy od razu!)

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy w Waszych domach również zyskały zwolenników 🙂

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

Może Ci się również spodobać