ODŻYWIANIE

Małe nawyki, które mają duże znaczenie #2 łączenie produktów

Małe nawyki powracają w odsłonie drugiej. Tym razem parę słów o tym jakich produktów lepiej ze sobą nie łączyć. W przypadku niektórych chodzi o walory smakowe, inne połączenia mają już konkretny wpływ na funkcjonowanie naszych organizmów. Informacje można oczywiście traktować jako ciekawostkę i podejść do nich z lekkim dystansem, bo przecież nic nam się nie stanie jeśli od czasu do czasu zjemy pomidora z ogórkiem.

Kiedy poznałam niektóre szkodliwe połączenia bardzo się zdziwiłam, bo kawa w moim wykonaniu jest zawsze z mlekiem, a łosoś tylko z brokułami. Rybie chętnie znajdę inne towarzystwo, ale z kawą może być mały problem. I tak się zastanawiam, czy kawa z mlekiem migdałowym nadal smakuje dobrze? 😉

 

Czego nie powinniśmy łączyć?

1. Twaróg i kawa
Kwas szczawiowy łączy się z wapniem z twarożku, w wyniku czego w naszym organizmie mogą tworzyć się kamienie.


2. Łosoś i brokuły

Brokuły uniemożliwiają wchłanianie jodu z łososia.


3. Pomidor i ogórek

Pomidor ma w sobie mnóstwo witaminy C. Niestety w wyniku połączenia z ogórkiem witamina C jest neutralizowana.


4. Jajka sadzone i ziemniaki
Ziemniaki hamują przyswajanie wapnia i żelaza, które znajdują się w jajkach, szkoda stracić tyle dobra!

5. Kiwi i galaretka
Galaretkę można łączyć z truskawkami, bananem czy brzoskwinią. Z kiwi nigdy się nie zetnie bo ten owoc rozkłada cały kolagen, znajdując się w galaretce.


6. Pomidor i biały ser

Kwasy pochodzące z pomidora łączą się z wapniem z sera. Powstają wówczas kryształki, które odkładają się w stawach powodując bóle.


7. Kawa i mleko
Po wypiciu kawy z mlekiem zjedzone przez nas pokarmy znajdują się dłużej w przewodzie pokarmowym. Lepiej do kawy dodać mleko migdałowe, ryżowe lub skusić się jednak na małą czarną.


8. Czerwone wino i mięso

Wino uniemożliwia wchłonięcie się żelaza z mięsa, a to ważna wiadomość dla anemików.


9. Herbata z cytryną
O niej już pisałam w małych nawykach #1, dotyczących napojów, ale uzupełniłam swoją wiedzę. Herbata z cytryną jest dla nas szkodliwa, w momencie gdy do gorącego naparu dodamy sok z cytryny. Dodatkowo w naczyniu muszą znajdować się jeszcze fusy. Wówczas aluminium z herbaty tworzy cytrynian glinu, który jest szkodliwy dla organizmu. Jeśli pozbędziemy się fusów i do chłodniejszej herbaty dodamy cytrynę nic nam się nie stanie.


10. Ryby i olej
Ryby zawierają wiele kwasów Omega-3, natomiast olej Omega-6. Jeśli tych drugich jest więcej w organizmie zaczynają tłumić działanie Omega-3, a to może powodować szybsze starzenie!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn

Może Ci się również spodobać